De Groener Doener Tag

In een eerdere blog gaf ik aan dat ik me zorgen maak om de aarde en waar het allemaal naartoe gaat met het klimaat, onze leefomstandigheden en zelfs de leefbaarheid over een x aantal jaar. Omdat ik hier meer aandacht aan wil geven, ook via mijn blog, zal ik vaker artikelen plaatsen omtrent dit onderwerp. Vandaag de ‘Groener Doener’ tag. Ik kwam ‘m tegen via Ikbenirisniet.nl (aanrader voor groene inspiratie en toffe borduursels!) en besloot ‘m over te nemen. Iedere vraag is bedacht door een andere, groene, blogger. Achter iedere vraag staat degene die de vraag bedacht heeft. Met linkje! Stuk voor stuk zijn al deze bloggers een bezoekje waard, zeker als je meer wil lezen over duurzamer, groener en bewuster leven. Kijk je mee naar mijn antwoorden?

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? – door mevrouwmiauw.nl

Ik eet al jaren vegetarisch, als kind had ik al een afkeer tegen vlees. Daarnaast probeer ik ook zo vaak mogelijk veganistisch te eten, al vind ik dat wel een stuk lastiger. Ik ben gek op kaas, gebakjes, crème fraîche en melkchocolade. Toch probeer ik het zoveel mogelijk vol te houden. Daarnaast reis ik voornamelijk met het OV, of loop of fiets ik. Ik heb een hekel aan autorijden dus pak de auto het liefst zo weinig mogelijk. Ook recyclen wij ons afval en heb ik een tijd geleden de keuze gemaakt om alleen nog dierproefvrije cosmetica en beautyproducten aan te schaffen. En ja, ook wanneer dat betekende dat ik mijn (voorheen) favoriete foundation niet meer kan gebruiken.

Waar ik wel oprecht moeite mee heb is wegblijven van Fast-Fashionketens. Naast dat ons budget het niet toelaat dat ik enorm prijzige kleding koop, vind ik het vooral veel te leuk om met mode en kleding bezig te zijn. Nieuwe dingen kopen vind ik leuk, outfitjes samenstellen des te meer. Maar daar ben ik langzaam verandering in aan het brengen. Ik ben begonnen met het aanleggen van een minimalistisc/capsule wardrobe en heb de keuze gemaakt in ieder geval zoveel mogelijk duurzame merken, tweedehands, klein-ondernemers en eerlijk gemaakte kleding te shoppen.

Hoe kan je op een goedkope manier je huis groener krijgen? door omdatikdatwil.nl

Een van de goedkoopste (en relatief makkelijke) manieren is veel DIY’s te doen. Als je iets zelf kunt maken is dat vaak goedkoper en duurzamer dan het te kopen. Denk aan bijvoorbeeld zelf een natuurlijk schoonmaakmiddel maken in plaats van chemische troep te kopen. Ook is een makkelijke manier om in een kelderkast, schuur of berging bakken neer te zetten voor afvalrecycling.

Verder zijn planten een geweldige toevoeging aan een groen huis (een van mijn doelen is om ze niet meer te vermoorden, haha) en een (balkon)moestuintje aan te leggen. Zo ben je zelfvoorzienend bezig en kun je die komkommer met plastic eromheen wat vaker laten liggen.

Hoe zorg jij er voor dat je minder voedsel verspilt? door plantaardiger.nl

Het allermoeilijkste (op alleen maar vette, zoete troep naar binnen werken na dan) aan omgaan met eten vind ik de hoeveelheid (en dan vooral aan groente) vaststellen. Vaak koop ik aan het begin van de week allemaal groente en zijn die aan het eind van de week al aan het rotten. Ik wil me gaan verdiepen in het beter bewaren van groente en het verminderen van onze voedselverspilling. Als ik gekookt heb schuif ik eigenlijk alles dat over is op het bordje van Marcel (hehe). Die is dan de rest van de avond misselijk maar hey, het gaat in ieder geval niet de prullenbak in.

Wat zou je groen doen met een miljoen? door kouwekleren.nl

Ik zou heel graag in een huisje (hutje) in de natuur willen wonen, zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven (moestuin, zonnepanelen op het dak, watermolen etc.) en emigreren naar Noorwegen (met ‘al’ mijn vrienden en familie haha). Daarnaast zou ik investeren in bedrijven die goede dingen doen voor onze planeet. Zoals bijvoorbeeld ‘the ocean cleanup’ en dierenasiels.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? door hetgroenebroertje.nl

Ik ben niet iemand die geregeld van de daken schreeuwt dat ik op een bepaalde manier leef en eigenlijk vind dat alle mensen dat zouden moeten doen. Ik vlieg niet iedereen die ik een döner kebab zie eten aan, word niet boos op mensen die shoppen bij de Primark en laat mensen gerust uitrazen als ze roepen dat ‘global warming’ een grapje is. Ik vind het belangrijk iedereen in zijn/haar waarde te laten. Maar probeer wel op mijn eigen manier mijn overtuigingen te delen.

Ik probeer mijn bereik op social media in te zetten om een stukje bewustwording te verspreiden. Ik ga zeker het gesprek aan met mensen die interesse tonen of vragen om tips, maar zal dat nooit dwingend of belerend te werk gaan. Ik geef graag natuurlijke alternatieven voor ‘slechte’ producten, deel mijn ervaringen en blijf zoeken naar manieren om duurzamer te leven.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? door renmeisje.com

Ik noemde het al eerder, maar Fast Fashion blijft een dingetje. Ook pak ik voor vakanties nog steeds het vliegtuig. Al zijn wij momenteel al jaren niet meer ‘weg’ geweest. Sushi blijft trouwens ook een zwakke plek, al eet ik voornamelijk de vegetarische varianten (en die met garnaal). Maar zo’n all-you-can-eat restaurant is natuurlijk niet echt duurzaam. En de producten die zij gebruiken ook niet.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? door degroenezus.nl

De oliën van Young Living zijn mijn meest recente ontdekking in de wereld naar een groener bestaan. Ze vervangen zoveel synthetische prut die wij dagelijks gebruiken en worden op een duurzame manier gemaakt. Ik heb er onwijs veel baat bij en gebruik ze dagelijks. Ik schafte mijn starterkit een tijd geleden aan en sindsdien ben ik om.

In een maatschappij waar consumeren, snelheid, instant gratification en de belangrijkheid van geld zo verweven zijn, is het super lastig om bewuste, groene en duurzame keuzes te maken. Maar als we allemaal een beetje (boel) ons best doen, moet dat toch goed komen? Toch?

Liefs,
Esmee

Leave a Reply