Nog 45 dagen tot de Herfst

Dat zie je goed. Ik tel ze af. Iedere zomer opnieuw kan ik niet wachten. Op de frisse wind door mijn haren, de grond vol bladeren, de wereld die goudgeel kleurt, de pumpkin-spice-soja-latte’s, mijn lievelingsmaand (oktober), Harry Potter marathons rond Halloween, de vesten weer uit de kast, mutsen op mijn hoofd en sjaals om mijn nek, met mijn Dr. Martens door de plassen stappen, de kaarsjes aan, met een dekentje op de bank, Kerst in zicht en dit jaar ook Lev’s eerste verjaardag. Herfst – ik ben klaar voor je.

Tot zo ongeveer mijn basisschool-tijd vond ik de zomer altijd geweldig. Lekker lang vakantie. Na het eten nog even buitenspelen. Vieze kleding, bomen klimmen, hutten bouwen, stokken sjouwen, eeuwig zwemmen. Ja, dat was het goede leven. Maar zo ergens rond de pubertijd veranderde dat. Of dat met hormonen te maken heeft gehad of met het veranderende klimaat – geen idee. Maar iedere zomer heb ik last van een zomerdip (ja, dat is hetzelfde als een winterdip, alleen dan in de zomer). Huh, bestaat dat ook? Ja! Dat bestaat. Al vind men dat een stuk raarder dan de winterdip, maar goed. Dat even terzijde.

Ik ben geen zomermens, dat zei ik al eerder. Maar dit jaar was ik er letterlijk na 1 dag al klaar mee. Vorig jaar was ik zwanger, en lag ik doorgaans als een zeester (met zo min mogelijk kleding aan) op bed naast de airco. Maar toen duurde de hittegolf niet zo godsgruwelijk lang (thank the lord). Desalniettemin bereikte mijn lichaam toch maatje opgezwollen skippybal en had ik geen polsen, enkels en kaaklijn meer over. Dat zo’n klein meisje zoveel vocht vast kon houden had ik niet voor mogelijk gehouden. Goed, terug naar het weer: godsakkeju. Dit jaar was het wel heel extreem, en als je hoogzwanger was of bent: ik heb met je te doen! Het mag voorop staan dat ik geen fan ben van de hitte. Maar dat is niet de enige reden dat ik niet zo van de zomer houd.

De zomer is (voor mij) het seizoen van moeten. Moeten genieten. Blij moeten zijn. Want de zon schijnt, men heeft vakantie en de warmste maanden van het jaar staan bol van de ‘leuke’ activiteiten. Dus je bent maar een rare als je daar even geen zin in hebt. Dan ben je saai. En ongezellig. En een zeikerd want het is eindelijk eens lekker weer in Nederland. Dus mens, hou op te zaniken en hijs jezelf in een bikini en geniet. Nou, nee, bedankt. Ik geniet geloof ik wel als ik daar zelf zin in heb. Maar dat vind iedereen maar raar. Want het is toch zomer? Dan hoor je toch leuke dingen te doen?

Ik ben van mening dat je het hele jaar door leuke dingen mag doen – en dat je het hele jaar door ook gewoon ‘nee’ mag zeggen als je ergens geen zin in hebt. Ook ik vind feestjes en gezellig naborrelen in de tuin omdat het weer dat toelaat leuk. Maar dat hoef ik echt niet iedere dag, puur en alleen omdat het kan. Ik wil het hele jaar mezelf zijn – en dat is iemand die na de leuke dingen even tijd nodig heeft weer op te laden. Ja, ook in de zomer. Ik krijg gek genoeg geen extra energie van temperaturen boven de 25 graden.

18 graden en een flinke windkracht daarentegen – daar laadt mijn batterijtje wel weer sneller van op.

Dus, slingeren jullie de bbq nog maar een keertje aan, neem nog een duik, ga lekker op vakantie. Ik blijf gewoon doen wat ik het hele jaar al deed: gewoon waar ik (en mijn twee mannen) op dat moment zin in hebben. En als dat lekker binnen koekjes bakken en een slechte film kijken is – is dat ook gewoon goed.

Liefs,
Esmee

Leave a Reply