Nooit meer hormonale anticonceptie dankzij Daysy

De pil en ik. We go way back. Van mijn 14e tot mijn 27e behoorde de pil tot mijn dagelijkse routine. Maar deze vorm van anticonceptie (en eigenlijk alle vormen waar hormonen bij komen kijken) kan een portie nare bijwerkingen hebben. Wist ik veel. Ik was al zo’n 15 jaar een trouwe gebruiker. Van bijwerkingen had ik al die jaren geen idee. Ik had ze wel, maar dacht dat die dingen gewoon ‘bij mij hoorden’. Toch kwam ik zoveel positieve verhalen tegen van vrouwen die zich beter voelden dat ik na mijn research vrijwel direct stopte met het innemen van dat dagelijkse stukje verdriet. De kilo’s vlogen eraf, mijn conditie verbeterde, ik voelde me minder opgeblazen en zat in een mum van tijd weer lekker in mijn vel. En toen kwam ik dus Marcel tegen.

Overbeharing op gezicht en lichaam? Ik pas.
Met toen nog geen uitgesproken kinderwens ben ik (met grote tegenzin) weer aan de pil gegaan. Het verschil was vrijwel direct merkbaar. Ik kwam weer aan, voelde me vaker opgeblazen, kreeg meer last van stemmingswisselingen en ging vaak de discussie aan met Marcel. Waarom is anticonceptie alleen een verantwoordelijkheid voor vrouwen? Waarom moest ik mezelf weer volstoppen met troep? Waarom bestond er nog geen mannenpil? Waarom waarom waarom? Na uitvoerig overleg aan onze keukentafel heb ik een afspraak gemaakt bij de huisarts, zoekend naar een alternatief. Ik kreeg informatie over de mirena- en koperspiraal, de implanon en de prikpil. Geen van allen klonken ze aantrekkelijk. Om over de bijwerkingen nog maar te zwijgen. Ik ben gestopt met lezen toen ik “overbeharing op gezicht en lichaam” zag staan. Nope, nope nope. Not happening.

Dus tot aan het moment dat wij besloten dat we graag een kindje zouden willen, ben ik nog aan de pil geweest. En toen ik gestopt was, was ik na een maand zwanger. Maar in die korte tijd voelde ik het weer gelijk: een leven zonder pil, dat is wat ik wil (haha, bijna Sinterklaas jongens, ik ben in de stemming).

Na mijn bevalling werd ik na 6 weken (helaas pindakaas) alweer ongesteld. Ondanks de borstvoeding mocht ik niet nog even een tijdje genieten van het uitblijven van mijn menstruatie. Daar schrok ik toen wel een beetje van, ik had verwacht (en stiekem gehoopt) dat dat nog wel even zou duren. Toen ben ik dus weer aan de (mini)pil gegaan. En toen ik stopte met borstvoeding weer aan de gewone pil. Alsof ontzwangeren nog niet genoeg was, kreeg ik nu ook weer de bijwerkingen van de pil voor mijn kiezen. Op zijn zachtst gezegd, niet zo heel aangenaam.

Troepvrij leven
Wederom ging ik het gesprek aan met Marcel: ik wilde van die troep af. Prima, zei hij. Maar wat gaan we dan doen? Ouderwets condooms gebruiken? Periodieke onthouding? Toch maar die nare koperspiraal? Allemaal dingen waar we ons beide niet echt in konden vinden. En toen ik ging zoeken naar hormoonvrije alternatieven kwam Daysy op mijn pad . Een cycluscomputer die aan de hand van het meten van je basale lichaamstemperatuur je menstruatiecyclus in kaart brengt.

Daysy: de cycluscomputer zonder bijwerkingen
Daysy maakt gebruik van de zogeheten Fertility Awareness Method. Iedere ochtend voordat je opstaat meet je je temperatuur. Daysy laat meteen zien of je die dag vruchtbaar of niet vruchtbaar bent. Zonder bijwerkingen en kunstmatige hormonen. Wij vrouwen zijn 8 dagen per maand vruchtbaar. Dus is het eigenlijk niet heel vreemd dat we de hele maand, ook op onze niet-vruchtbare dagen, hormonen tot ons nemen? Ik vond in ieder geval van wel toen ik hier eens goed over na dacht. Je kunt Daysy niet alleen gebruiken om te weten wanneer je een zwangerschap moet voorkomen, maar ook als je bijvoorbeeld wel zwanger wil worden. Met Daysy krijg je inzicht in je menstruatiecyclus en weet je dus precies wanneer je ovuleert.

Hoe werkt Daysy?
Nou, zo dus: iedere ochtend wanneer je wakker wordt en nog voordat je opstaat meet je je temperatuur. Dit is heel makkelijk. Je verwijdert het beschermkapje, activeert Daysy door kort op de activeringsknop te drukken en drukt nogmaals om de meting te starten. Je legt de thermometer onder je tong en na maximaal 1 minuut laat Daysy je weten dat de meting succesvol is volbracht door te piepen. Je kunt nu meteen aan de kleur zien of je een vruchtbare of niet-vruchtbare dag hebt. Daysy laat namelijk de status van je vruchtbaarheid zien die geldt voor de komende 24 uur.

  • Groen: niet-vruchtbaar. Op groene dagen kun je dus niet zwanger worden.
  • Geel: leerfase of schommelingen in je cyclus. Daysy moet jouw cyclus de eerste maanden leren kennen. Wanneer je niet zwanger wilt worden moet je gele dagen als rode dagen zien.
  • Rood: vruchtbaar. Rode dagen zijn de dagen voor, tijdens en na de ovulatie (eisprong). Daysy meet wanneer jouw ovulatie plaatsvindt en geeft de dagen ervoor al ‘rood’. Dit omdat sperma meerdere dagen in je baarmoeder en eierstokken kan overleven.
  • Rood knipperlicht: dag van ovulatie.

Is dat niet heel onbetrouwbaar?
Nou, nee! Daysy werkt met een speciaal algoritme dat dezelfde technologie gebruikt als de bekende Lady-Comp. De Lady-Comp is nog betrouwbaarder, maar ook wat prijziger. Daysy heeft een Pearl Index van 0.6. De Pearl Index is een cijfer dat de betrouwbaarheid van een anticonceptiemiddel aangeeft. In dit geval betekent het getal 0.6 simpelweg dat minder dan 1 op de 100 vrouwen ongewenst zwanger raakt met deze manier van anticonceptie. Dit nummer is echter theoretisch. In de praktijk heeft Daysy een Pearl Index van 1.3. Deze index heeft foutjes meegerekend. Zoals bijvoorbeeld stellen die toch (ongewenst) zwanger geraakt zijn wanneer zij onbeschermde sex hadden op rode dagen. Ter vergelijking: de pil heeft een Pearl index van 9 en een condoom heeft een Pearl index van 18. (Bron: Standaarden Nederlandse Huisartsen Genootschap).

En nu?
Daysy heeft ongeveer 3 maanden nodig om mijn cyclus te leren kennen en de juiste informatie door te geven. Na 3 maanden gebruiken zal ik mijn ervaringen delen in een volgende blogpost. Mocht je vragen hebben over Daysy dan kun je me altijd een berichtje sturen. Maar Daysy Nederland staat ook altijd voor je klaar.

Ben je na het lezen van deze blog al zo enthousiast dat je denkt: ik wil dat ook! Dan heb ik iets leuks voor je! Met de code “oktoberliefde” krijg je 20 euro korting bij aanschaf van jouw Daysy. Je bestelt ‘m via deze link.

Liefs,
Esmee

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Daysy Nederland.

Leave a Reply