Social Media Mama

Social media en ik gaan way back. En dan bedoel ik ook echt way back. Ik was een jaar of 11, 12 toen ik voor het eerst in contact kwam met het sociale platform MSN. Ik zat in groep 8 van de basisschool en met mij hadden nog 2 of 3 anderen een hotmailadres met account. We spraken tijden af om online te kletsen en stuurden mailtjes over en weer. MSN werd steeds populairder en ik was vaker en langer online. Zo ook mijn klasgenoten. Ondertussen popten er tal aan andere platforms op. De eerste waar ik lid van werd was Dreamcommunity. Daar maakte je een profiel aan die je vervolgens volgooide met vragenlijsten van 100+ vragen, gekke plaatjes en muziek die uit zichzelf afspeelde wanneer je iemands pagina bezocht Ook dit platform groeide en al gauw kon de hele school elkaar naar hartenlust stalken. Ook platforms als MSN groups, Chatpoint en Pixelated Pastels hadden mijn interesse. Ik begon me met mijn 11 jarige leeftijd al te verdiepen in HTML en specialiseerde me al snel als profiel-opmaak-expert. Ik heb menig dreamcommunityprofiel helpen aanpassen.

Inmiddels had ik mijn middelbare schoolperiode bereikt en werd ik lid van Prownet. Dat kent vast en zeker niemand (behalve mijn mede-Enschedeërs uiteraard). Prownet was eenzelfde platform. Ook daar maakte je een profiel die je helemaal naar je eigen smaak kon pimpen. Het grote verschil? Hier kon je mensen ‘hot-en’ en ‘not-en’. Zo hing er een percentage aan je profiel van hoe hot je was. Of eigenlijk hoeveel vrienden je had die je percentage op peil hielden. Te triest voor woorden eigenlijk. Maar o wee wat was je kwaad als iemand je had ‘ge-not’. Bizar, zelfs toen lieten we ons al leiden door likeability. Prownet stierf uit toen Hyves verscheen. Hyves stierf uit toen Facebook aan de orde kwam en ik ben er vrijwel zeker van dat Facebook ook een keer irrelevant wordt gemaakt door een ander platform. Persoonlijk heb ik al tijden weinig meer met Facebook. Ik vind Instagram veel leuker. Over Twitter begin ik niet eens, voor mij bestaat dat sinds 2012 al niet meer.

Goed, dat ik al meer dan de helft van mijn leven ‘online ben’ moge duidelijk zijn. Ik heb tal aan blogs gehad (en deze vervolgens weer verwijderd) en heb waarschijnlijk ook meer persoonlijke dingen gedeeld dan me achteraf lief is. “Wat je op internet zet blijft voor altijd staan” toch? Nou, ik kan mijn Dreamcommunity én Prownet profielen beide niet meer terugvinden. Misschien maar goed ook. Tegenwoordig denk ik uiteraard beter na over wat ik online plaats. Schelden doe ik niet, me in bodemloze discussies mengen ook niet. Klagen daarentegen, natuurlijk wel! Op mijn blog bijvoorbeeld. Maar je zult mij niet zien Tweeten over de NS of een bedrijf zwart maken via Facebook. Bikini, naakt of gênante foto’s bewaar ik voor mijn privécollectie en je zult mij nooit laveloos met een glas bier in mijn handen in je feed terugvinden. Kortom: ik ben heel selectief in wat ik deel online. Ook al lijkt dat soms misschien niet zo.

Desalniettemin deel ik nog een groot deel van mezelf wel. En dat is, wanneer je er goed over nadenkt, soms best eng. Want wie lezen dit? Wie zien mijn foto’s? En wat doen ze daar dan mee? Er zijn genoeg zieke geesten op deze wereld en ik besef me maar al te goed dat niet iedereen de beste bedoelingen heeft met jouw (of mijn) online content. Alles wat je op Facebook en Instagram zet is bijvoorbeeld niet meer van jou. Facebook mag alles ongegeneerd gebruiken. Nu heb ik voor mijzelf een afweging gemaakt. Wat vind ik erger? Nooit meer iets delen omdat het misschien in verkeerde handen valt, of gewoon doorgaan met wat ik leuk vind: online aanwezig zijn. Ik koos dat laatste. Ik vind fotograferen, bloggen en mooie dingen maken heel erg leuk. Te leuk om op te geven. En waarom dan niet gewoon voor mezelf schrijven en creëren? Tja, ook ik vind het fijn als anderen waarderen wat ik doe. En ja, ook ik heb soms bevestiging nodig. Want uiteindelijk doen we het daar allemaal voor toch? Je zet niet voor jezelf op Facebook dat je jarig bent, je diploma hebt gehaald of al 2 jaar een relatie hebt. Je wil dat andere mensen dat zien en je ‘liken’ of je feliciteren. Rare wereld eigenlijk, die van de social media. En toch blijf ik er aan mee doen.

Anyway, genoeg over mij, haha. Nu ik straks moeder ben besef ik me nog beter dat alles dat ik online zet ‘up for grabs’ is. Dus, deel ik een foto van mijn zoontje? Die kan iedereen gebruiken (of zelfs misbruiken, maar als ik daaraan denk ga ik serieus bijna kotsen), bewerken, doorverkopen, stelen of delen met anderen. Alleen afgelopen week al las ik 2 verhalen van boze moeders. De eerste kwam gefotoshopte foto’s van haar dochtertje tegen. Mensen hadden haar (getinte) kindje blauwe ogen gegeven, haar huid gladgestreken en haar haren een slag lichter gemaakt. Vervolgens hadden ze de originele en bewerkte foto naast elkaar op Instagram gezet met de vraag “Welke versie is mooier?”. Een kind van 5 mensen!! 5!! De tweede kwam ik tegen op Instagramstories. Bekende mama en blogger Ginger Parrish verzocht al haar volgers een account te rapporteren die foto’s van haar zoontjes gebruikte als haar eigen. Dingen als “I love my handsome son” stonden op een ander account bij de foto’s van haar kind. Nu zijn dit ogenschijnlijk onschuldige dingen, maar ik vind ze toch doodeng. Als dit al (en waarschijnlijk veel vaker dan we doorhebben) gebeurd, wat wordt er dan nog meer gedaan met onze foto’s? Zowel on als offline?

Mijn lief zei het al voordat ik zwanger was: “Mochten wij ooit een kind krijgen, dan delen we zijn foto’s niet op social media”. Ik zag toen het gevaar niet direct en vond het een beetje overdreven. Waarom niet? Is toch leuk. We zijn toch trots? Dat mogen we toch laten zien? Maar nu begrijp ik het volkomen. Herkenbare foto’s van zijn gezichtje gaan daarom niet op Facebook en Instagram. Er zijn zoveel andere leuke manieren om je kindje vast te leggen en te laten zien aan de rest van de wereld. Bijvoorbeeld van de achterkant, close-ups van handjes en voetjes en uitgezoomed genoeg om onherkenbaar te zijn. Dit soort foto’s wil ik zeker ook wel delen. Maar nee, alles in mij schreeuwt momenteel dat ik mijn kind vooral moet beschermen tegen de (verkeerde) ogen die misschien op mijn accounts kijken. Dus geen herkenbare of kwetsbare foto’s. Daar komt bij dat ik ook rekening wil houden met hem. Wil hij wel foto’s van zichzelf online hebben staan? Ik zie soms foto’s van baby’s zonder kleertjes aan, in bad of van de achterkant en dan vraag ik me oprecht af: hoe gaat dit kind dit vinden over 10 jaar? Dat hij door zijn moeder (half)naakt op internet gezet is? Datzelfde heb ik met moederbloggers die bepaalde zaken delen over hun kinderen. Ongelukjes, bedplasverhalen en andere ‘gênante’ zaken. Sommige dingen zijn te persoonlijk en niet bestemd voor de rest van de wereld. Ik had het ook echt niet leuk gevonden als AL mijn kinderfoto’s inclusief bijschrift vandaag de dag op internet stonden. Echt niet.

Laat ik voorop stellen: dit is een keuze. Ieder bepaalt voor zichzelf wat hij of zij doet en ik wil ook echt zeker geen vingertjes wijzen als jij wel herkenbare foto’s van je kindjes op social media zet. Daar ben je volkomen vrij in. Ik wil slechts mijn visie op dit geheel delen en misschien wat awareness creëren. Want zo nu en dan zie ik dingen online verschijnen waarvan ik denk “dit kan echt niet”. Begrijp me niet verkeerd, ook ik word onwijs vrolijk van foto’s van lachende baby’s en kindjes en volg ook veel mama’s die de leukste kiekjes van hun kroost delen. Ik denk echt niet bij iedere foto die ik zie: oh oh, is dat wel slim? Iedere mama (of papa) trekt zijn eigen grens en voor ons is dat deze. Tot mijn zoon zelf de afweging kan maken: ‘wil ik dit delen met de rest van de wereld?’ bescherm ik hem.

Ik ben super benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp, dus laat me vooral weten wat jouw beweegredenen zijn om wel (of juist niet) foto’s te delen van je kleintje(s) op social media.

Liefs,
Esmee

Leave a Reply

 1. Hallo
  Ik vind dat je gelijk heb. Ik ben blij dat ik die keus niet hoef te maken. Kinderen zijn zooo schattig om geen foto’s te willen delen. Helaas wordt de wereld verpest door sommigen.

  • Hi Eduina, klopt! Ik vind het ook altijd onwijs leuke foto’s, te schattig inderdaad. Jammer hé dat we hier over na moeten denken omdat er zulke mensen bestaan?

 2. Heel goed om hier bewust mee bezig te zijn want er lopen een hoop zieke geesten rond in de wereld. Na de komst van Liza was ik veel scheutiger met delen van foto’s. Daar ben ik de afgelopen jaren echt wel meer van terug gekomen. Ik deel hier en daar best wel eens een fotootje van mijn meiden. Ook omdat ik vrienden en familie heb die niet om de hoek wonen. Maar ik ben er de afgelopen jaren veel selectiever in geworden. Als ik wat post, haal ik het binnen enkele dagen/ weken weer weg. Maar het is te leuk om niet te doen. Zeker ook omdat ik zelf ook heel graag fotografeer en er af en toe echt pareltjes tussen zitten. Tegenwoordig deel ik dit soort foto’s vaker via Whatsapp dan via Facebook. Dan komt het meteen bij de juiste mensen terecht. Dan maak ik een album aan via Google foto’s en die kun je dan heel makkelijk met een linkje doorsturen. Schrijven doe ik ook naar hartenlust. Als het over mijn kinderen gaat, gebruik ik geen namen. Schrijven en fotograferen zijn ware passies van me en dat is nou eenmaal leuk om te delen. De reacties en de interacties die daardoor ontstaan vind ik waardevol. Dat geldt vooral voor het schrijven. Onlangs heb ik al mijn blogs gebundeld en ik vind dit juist een prachtig document voor mijn meiden later. Niets genants, alleen maar looooove en een kijkje in hoe zij als baby’s en peuters waren en hoe ik als moeder was/ ben. Lijkt mij juist geweldig om te hebben, daar ik mijn moeder al enige tijd moest missen en haar dit soort dingen nooit meer kan vragen. Maar foto’s in badjes/ in zwemkleding of wat dan ook….echt not done. Facebook lijkt goed afgeschermd. Maar no way dat dit echt zo is. De vrienden van jouw vrienden kunnen exact zien waar er op wordt gereageerd. Het is allemaal schijnveiligheid. Altijd goed om je daar bewust van te zijn! Goed geschreven en helemaal waar!

  • Dat is ook echt super leuk! Ook voor je meiden inderdaad. Kunnen ze later al je verhalen teruglezen :)! En de dingen die jij schrijft zijn ook altijd heel erg mooi. Ik snap het delen van foto’s ook heel goed. Iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Misschien kom ik er ook nog wel van terug. Maar voor nu staan we er in ieder geval zo in. En idd, Facebook is echt een naar platform aan het worden. Ik wil daar sowieso veel minder gebruik van gaan maken. Maar goed, haha. Dank voor je reactie en je mening over dit onderwerp :)! Vind het super fijn dat er zo positief gereageerd word, ook door de mensen die het er misschien niet direct mee eens zijn.

   • Mensen reageren zo omdat het herkenbaar is. Internet en social media zijn nou eenmaal aspecten waar je bewust mee om dient te gaan wanneer je kinderen hebt, of verwacht :-) Dan ga je toch anders tegen de wereld aan kijken, dingen vallen in een ander perspectief. Alleen maar heel erg goed dat je hier over nadenkt.

 3. Dit is inderdaad een moeilijke. Je moet zo oppassen tegenwoordig. Voor dat je het weet zie je je kindje voorbijkomen in een advertentie! Wij waren er ook heel stellig over. Geen baby foto’s op social media. Maar dan word je mini geboren. Dan is het volgen van mede baby moeders en hun ups en downs erg leuk! Dan komt er ook nog eens bij dat de mini je hele leven is op dat moment (maak er maar heel je leven van) en dan je heel trots bent! Daar ging ik dan toch.. af een toe een foto! (en instagram stories zijn fantastisch! Want na 24 uur niet meer te zien en mensen kunnen je volgen!) Ik blijf dit een heeeeeeel moeilijk punt vinden dat social media en ben heel benieuwd hoe je online leven er over een jaar uit ziet. (ik lees in ieder geval mee! Want wat is het een avontuur!)

  • Stom is dat he? Dat mensen gewoon denken “leuke foto, die ga ik gebruiken”. En dat platforms als Facebook enz. dat ook gewoon goedkeuren. Want je gaat er immers mee akkoord als je lid wordt. Ik word er zelfs een beetje kwaad van, haha. Het zou toch gewoon leuk moeten zijn je kindje te laten zien? Dat we er uberhaupt zo diep over na moeten denken vind ik al een kwalijk iets. Instastories is inderdaad super leuk, maar ook al is je profiel prive dan kan volgens mij nog steeds iedereen bij je stories. Wel een goede ontwikkeling dat je nu notificaties krijgt van screenshots :)! Het is ook echt een heel lastig onderwerp! En lief! Ik ben ook super benieuwd. Tot die tijd blijven we elkaar mooi volgen hihi.

 4. Ook ik zit hier als moeder blogger mee. Milan heb ik tot zijn 5e M genoemd op de blog en foto’s deel ik steeds minder of met zonnebril en ik laat hem de andere kant vaak op kijken zodat het lastiger wordt wat met deze foto’s te doen. Verder deel ik geen zwembadfoto’s en geen verhalen over het slapen, zindelijk worden etc. Ook geen persoonlijke schoolverhalen bijvoorbeeld. Bij de baby wil ik het anders doen. Ik noem zijn naam en zal hem zeker zo nu en dan wel laten zien. Juist omdat ze nog zo veranderen. Maar ook hier geen blote lijfjes, persoonlijke gênante verhalen etc. Zodra zijn gezichtje beter te herkennen is maak ik ook foto’s aan de zijkant en laat ik hem de andere kant op kijken. Het moet wel leuk blijven. Milan heeft nu zelf de keuze en maakt die ook weloverwogen dat is fijn als je kind ouder is.

  • Ook een goede oplossing met alleen voorletter :)! Ik ga zijn naam ook wel noemen en foto’s delen, maar niet zijn gezicht in beeld. Die foto’s zijn inderdaad lastiger te hergebruiken. Ik kan me voorstellen dat het makkelijker wordt wanneer je kind zelf inspraak heeft. Dat duurt nog wel even, haha. Misschien is social media tegen die tijd wel uitgestorven. We zien het wel. Ben heel benieuwd naar al je babyverhalen!

 5. Toen ik zwanger was riep ik direct dat onze kleine meid niet op sociaal media zou worden geplaatst. Inmiddels klopt het niet meer echt, ze komt wel op instagram en op mijn blog. Maar weer niet op Facebook. Maar nergens wordt ooit haar naam vermeld, ook niet door vrienden en familie. Dat is nu wel echt de regel, maar hoe het straks gaat zijn als ze groter is en niet meer echt zo snel veranderd. Ik weet het oprecht niet.

  Gek genoeg is voor mij bewegende beelden delen op mijn blog echt geen optie, dit doe ik alleen nu voor de mensen die mij steunen op petreon. (al is dat nu nog niemand)

  Voor nu vind ik het te leuk om te delen, maar hoe het straks gaat zijn als ze groter is. Geen idee.

  • Je hebt in ieder geval weloverwogen keuzes gemaakt :)! Dat is toch super goed? Lekker doen waar je je goed bij voelt. Het is ook super leuk om te delen, maar voor mij zijn de nadelen groter dan de voordelen. Ik geniet sowieso mee van de leuke plaatjes van jullie meisje!

 6. Ben het helemaal met je eens. Ik deel wel foto’s van mijn kindjes online; maar altijd van de zijkant of achterkant. Zodat ze niet met haar gezicht en dergelijke overal staat.

  Ik heb ook te vaak gelezen dat er misbruik hemaakt wordt van foto’s. Bah!

  • Nare gedachte is dat hé? Word ik ook zo misselijk van. Ik ga ook wel foto’s delen, maar niets herkenbaars inderdaad. Die foto’s houden we voor familie en vrienden en in huis :)!

  • Bloggende Bertine uit Enschede, volgens mij heb ik jouw naam eerder gehoord van Lisanne! Kan dat :D? Inmiddels wonen wij in het westen haha, maar zijn Enschede nog niet vergeten!